Caring for your Bike: Tekerj magabiztosan, egy jól karbantartott kerékpáron

A kerékpárodra, vagy a kerékpárjaidra büszkének kell lenned. Megfelelő karbantartás mellett a bringa több lehet, mint egy hatékony közlekedési eszköz, amivel eljuthatsz A-ból B-be. Több, mint egy eszköz, amivel fejlesztheted a kondid, vagy amivel versenyezhetsz a barátaiddal és a riválisaiddal. Lehet az öröm és a szabadság forrása. Egy nagy teljesítményű gép, amely megérdemli a szeretetteljes gondoskodást.

Az autókhoz hasonlóan a kerékpárok is rendszeres szervizelést igényelnek. Mozgó alkatrészeiket tisztítani, kenni és zsírozni kell. A lánc és a hajtás fokozatosan elhasználódik, ahogyan a gumik és a fékbetétek is. A biztonság és a kerékpár hatékonyságának fenntartása érdekében gondoskodni kell a kerékpárról.

A bringádtól függően az ápolás olyan egyszerű lehet, mint egy rendszeres mosás és egy éves alapszervizelés. Vagy olyan bonyolult, mint egy teljes szerviz egy olyan többnapos verseny minden egyes szakasza után, mint a Tour de France vagy a Cape Epic.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú kerékpárt hajtasz, a karbantartásnak a bringás rutinod részévé kell válnia. Mi azért vagyunk, hogy segítsünk ebben. Tudásunk, eredeti alkatrészeink és szervizcentereink biztosítják, hogy kerékpárod folyamatosan zökkenőmentesen működjön.

Sok mindent könnyedén elvégezhetsz otthon is, míg vannak olyan dolgok, amelyekről a legközelebbi Shimano-hitelesített szerelő gondoskodik. A lényeg: minél jobban vigyázol a kerékpárodra, annál több gondtalan órát tölthetsz tekeréssel.

Caring for your Bike

 

A kerékpár ápolásának három alappillére:

  1. Karbantartás: Miért fontos, és milyen jelekre kell figyelned, hogy tudd, mikor van szükség karbantartásra.
  2. Shimano eredeti alkatrészek: Ismerd meg az elhasználódott alkatrészek Shimano eredeti alkatrészekre történő cseréjének előnyeit.
  3. Shimano márkakereskedés: Vidd kerékpárodat rendszeres karbantartásra és szervizelésre egy Shimano-hitelesített szerelőhöz, kereskedőhöz vagy szervizcenterbe.

Karbantartás: Ismerd meg a kerékpárodat

 Te ismered igazán a bringád. Hogy hogyan reagál, amikor erősen taposod a pedálokat. Ismered minden egyes titkát. Érzed, amikor a váltás kezd pontatlanná válni, és a lánc rendszeresen lecsúszik a lánckerékről vagy a váltógörgőkről. Érzed, hogy mikor működnek jól a dolgok, és mikor nem. Ha a kerékpárod nem megy zökkenőmentesen vagy zajos, rossz hangot ad ki tekeréskor, akkor itt az ideje a szervizelésnek.

A rendszeres karbantartás azonban jóval a szervizelés előtt kezdődik. Minden tekerés előtt elegendő a guminyomás megnézése és a kerékpár szemrevételezéses ellenőrzése. Ha ujjaiddal megnyomod a gumikat, akkor meg tudod állapítani, hogy azok biztonságos nyomásra vannak-e felfújva.

Ha már lesz egy kis gyakorlatod, meg fogod tudni becsülni a gumik nyomását, tehát, hogy fel kell-e fújnod őket egy kicsit a tekerés előtt, vagy sem.

Íme egy másik jó szokás a tekerés előtt: Ellenőrizd, hogy a tengelyek megfelelően meg vannak-e húzva, hogy a fékek jól működnek-e, és hogy minden fontos csavar megfelelően meg van-e húzva.

Néhány másodpercbe telik, amíg végigpásztázod a kerékpárt, és átnézed a kulcsfontosságú csavarokat, de ez az egyszerű művelet megmenthet egy csúnya balesettől. Ellenőrizd a fékeket alacsony sebességnél - a kerékpározás első néhány másodpercében -, hogy megbizonyosodj arról, hogy működnek, mert a fékeknek működniük kell vészhelyzet esetén.

Caring for your bike

A kerékpár rendszeres mosása szintén segít az esetleges problémák felismerésében. Használj kerékpármosó oldatot, amely segít zsírtalanítani a hajtást, valamint eltávolítani a sarat és az úttörmeléket a kerékpár vázáról.

A makacs szennyeződések lesikálásához puha sörtéjű kefét vagy ruhát kell használni a vázon. Míg a hajtásra egy kemény sörtéjű kefét vagy lánctisztítót használj, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket a láncról, a lánckeréksorról és a lánckerekekről.

A kerékpár mosása után kend be a láncot. Vigyél fel lánc kenőanyagot a lánc belső oldalára, miközben lassan hátrafelé forgatod a pedálokat, hogy egy csepp kenőanyagot juttass a lánc minden egyes láncszemére. Ezután ellenőrizd, hogy a kerekek mennyire szabadon forognak.

Győződj meg róla, hogy a fékek nem súrlódnak, és ellenőrizd, hogy nem nyikorog-e vagy nem érzed-e csikorgónak a középrészt vagy a kormánycsapágyat. A hegyikerékpárosoknak a felfüggesztés tengelyeit, valamint a rugóstagot és a villát is ellenőrizniük kell.

Ha bármilyen konkrét problémát észlelsz a kerékpároddal kapcsolatban, lehet, hogy itt az ideje kicserélni egy alkatrészt - vagy egy már meglévő alkatrészt szervizelni. A mozgó alkatrészek kopásnak vannak kitéve, különösen nedves vagy sáros körülmények között. Ugyanez igaz, ha kerékpárod ki van téve az időjárás viszontagságainak, azzal, hogy otthonod, az irodád vagy a vasútállomás mellett van lezárva kültéren, erős napsütésben, éjjel-nappal tárolva.

Caring for your bike

Az alkatrészek cseréje eredeti Shimano alkatrészekre

 A kerékpárok egyre finomabb és összetettebb gépek. Ez teszi lehetővé, hogy az emberek messzebbre, gyorsabban és nagyobb hatékonysággal tekerjenek. Ez azt is jelenti, hogy - különösen a finomhangolt versenykerékpárok esetében - az alkatrészek egyre inkább specializálódtak.

Az elhasználódott alkatrészek megfelelő Shimano eredeti alkatrészekre történő cseréje biztosítja, hogy kerékpárod továbbra is zökkenőmentesen működjön, és úgy funkcionáljon, mint vadonatúj korában. Emellett kritikus szerepet játszanak a biztonságod érdekében, tartósnak tervezték őket, és hozzájárulnak a kerékpárod értékének megőrzéséhez.

Ez a Shimano eredeti alkatrészek öt legfontosabb előnye:

  1. Az eredeti Shimano alkatrészeket úgy tervezték, hogy tartósak legyenek.
  2. Az eredeti Shimano alkatrészekkel megőrizheted kerékpárod gyorsaságát és tökéletes működését.
  3. Az eredeti Shimano alkatrészek hibátlanul működnek együtt.
  4. Minden eredeti Shimano alkatrész kritikus szerepet játszik a biztonságod megőrzésében.
  5. Az eredeti Shimano alkatrészek kiváló minősége megőrzi kerékpárod értékét.

A fékbetéteket mind a tárcsa-, mind a felnifékrendszerek esetében ki kell cserélni, ha túlságosan elhasználódtak. A felnifékbetéteknél ez akkor van így, amikor a betét a betétben lévő barázdák mélységéig kopott.

A tárcsafékbetétek esetében ellenőrizzük, hogy kb. 0,5 mm-re vannak-e leengedve. Ha egyenetlenül kopnak, és a fékbetét egy része a fémházhoz dörzsölődik, akkor szintén ideje kicserélni őket. Az eredeti Shimano fékbetétek beszerelése biztosítja, hogy megőrizzük a Shimano fékek fékezőerejét.

A hajtást precíz tervezéssel úgy alakították ki, hogy egy egységként működjön. A lánc minden egyes láncszemét úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjen a lánckerék és a lánckeréksor fogaihoz. Ez biztosítja, hogy minden lehetséges watt, amit nyomsz, a pedálokon és a hajtáson keresztül a hátsó kerékbe kerüljön.

Ha a megnyúlt láncot vagy az elhasználódott lánckeréksort és lánckereket a megfelelő Shimano eredeti alkatrészekre cseréled, meghosszabbíthatod a rendszer többi alkatrészének élettartamát. Baleset vagy ütközés esetén a sérült váltókarok és fékkarok eredeti Shimano alkatrészekre történő cseréje szintén megőrzi a gyári működést.

Vannak olyan apróságok, amelyeket talán nem vettél figyelembe, ezek közé tartozik a kormány és a fékkarok beállítása, ergonómiája. Valószínűleg már nagyon hozzászoktál a fékek és váltókarok helyzetéhez és tapintásához. Ezek megváltoztatása nem csak a tekerés kényelmét befolyásolja, de akadályozhatja, hogy ösztönösen kezeld őket tekerés vagy versenyzés közben.

A Shimano készített egy alapos listát, mely felsorolja az alkatrészeket és a szetteket, amelyeket úgy fejlesztettek ki, hogy jól működjenek együtt - egy, mindenre kiterjedő kerékpáros egységként.

Caring for your bike

Shimano-hitelesített szerelő

 Attól függően, hogy hol élsz, hozzáférhetsz az 1800 Shimano Service Center egyikéhez. De ha nem, akkor is szinte biztosan lesz egy Shimano szakértő a közelben. A helyi kerékpárbolttal való kapcsolat kiépítése segít a bringád karbantartásában. Ők rendelkeznek a kerékpárod szervizeléséhez és zavartalan működésének fenntartásához szükséges műszaki ismeretekkel.

A kereső segítségével megtalálod a Shimano által hitelesített kereskedéseket és Service Centereket a környéken. Ezek a kereskedések vezető szakemberekkel rendelkeznek a szakterületükön, akiket a Shimano alkatrészek szervizelésére képeztek ki. Ők biztosítják a kerékpárok kiváló karbantartását azáltal, hogy diagnosztizálják a kerékpárod esetleges problémáit, és javaslatot tesznek a megfelelő cserealkatrészekre. Tudj meg többet a weboldalon: https://www.shimanoservicecenter.com/global/